maanantai 28. huhtikuuta 2008

Death Rally


Death Rally on Suomalaisen Remedy Entertainmentin (Kehittivät myöhemmin myös Max Payne pelit) kehittämä, vuonna 1996 julkaistu arcade-tyyppinen 2D-ajopeli jossa kuvakulma oli ylhäältäpäin hieman ensimmäisten Grand theft auto pelien tyyliin. Julkaisijana oli Apogee joka aikoinaan julkaisi monia hittipelejä kuten Commander Keen sarja, ensimmäiset Duke Nukemit ja Wolfenstein 3D. Death Rally oli ilmestyessään todellinen hitti ja sen Shareware versioita ladattiin ennätysmäärä. Death Rally oli myös Remedyn ensimmäinen peli.

Pelissä on yksinpeli sekä maksimissaan neljän pelaajan lähiverkko moninpeli. Yksinpelin tavoitteena on voittaa ns. loppuvastustaja viimeisessä kisassa. Loppuvastustajaa vastaan pääsee kilpailemaan kun on ensiksi päässyt parhaiden kuskien listan ykköseksi ja ykköseksi pääsee vain voittamalla kisoja. Itse pelissä on 19 rataa ja 6 autoa. Ensimmäisenä valitaan pelin vaikeusaste ja sen jälkeen hahmo kellä pelataan (mukana myös itse Duke Nukem), nimetään se ja valitaan autolle väri muutamasta vaihtoehdosta. Aluksi käytössä on kaikista huonoin Volkswagen kuplaa muistuttava auto sekä 500$ rahaa. Sitten valitaan yksi kolmesta kisasta jotka ovat helppo, keskivaikea ja vaikea. Vaikeimmasta saa eniten rahaa ja helpoimmasta vähiten mutta aluksi ei ole mahdollisuuksia pärjätä muutakuin helpoimmassa.

Kisoja voittamalla sitten saadaan siis rahaa jota voi käyttää kisojen välissä. rahalla voi joko korjata vaurioita mitä autoon tuli kisassa, ostaa uuden auton taikka parannella sen hetkistä autoa uusilla moottoreilla, renkailla tai suojilla, lisäksi pimeiltä markkinoilta voi ennen joka kisaa ostaa autoon piikkipuskurin (jolla viholliseen törmätessä tehdään häneen vahinkoa), Rakettipolttoaine (tuo lisäävauhtia), Maamiina (näitä voi tiputella radalle vauhdista) tai sabotaasi (tällä yhteen vihollisautoon tehdään sabotaasia joka vähentää auton kuntoa), pimeältä markkinalta ostetut tavarat kestävät vain yhden kisan ajan. Lisäksi ennen kisaa välillä saattaa joku hämärämies pyytää jotain palvelusta johon voit suostua jos haluat esim. kerää radan varrelta pillerit ja voita kisa jolloin saat voitto summan lisäksi isohkon summan rahaa tältä hämärämieheltä, mutta jos häviät niin saattaa tämä mies viedä osan rahastasi. Kisassa kilpailee kerrallaan 4 autoa (paitsi viimeisessä kisassa jossa on vain sinä ja loppuvastustaja) ja kaikki keinot ovat sallittuja. Käytössä onkin siis mahdollisten miinojen tms. lisäksi vakiona konekiväärit autojen nokassa sekä turbo millä saa lyhyeksi ajaksi lisää vauhtia. Radat ovat suhteellisen yksinkertaisia ja lyhyitä ja kierroksiakin on vain muutama mutta tapahtumaa riittää tälle lyhyelle ajalle. Radan varsilta saa kerättyä satunnaisesti ilmestyviä bonuksia joita on "pieni dollari"(saat pienen summan rahaa), "iso dollari" (saat suuren summan rahaa) "pieni ruuvimeisseli" (korjaa autoa muutaman prosentin), "iso ruuvimeisseli" (korjaa autoa enemmän), salama (antaa lisää turboa), panokset (panoksia auton konekivääriin) tai sieni (saa pään sekasin eli ruutu rupeaa lainehtimaan vaikeuttaen ajoa). Radan varrella on myös ihmisiä kannustamassa joiden päältä voi ajaa, tämä ei hyödytä mitään vaan hidastaa autoa hetkellisesti, mutta hauskaa se on. Kisan voittaa joko tuhoamalla kaikki muut kisailijat tai ajamalla ensimmäisenä maaliin. Kisan jälkeen voi lisäksi saada vielä extra bonuksia eli lähinnä lisää rahaa mikäli läpäisee kisan naarmuttamatta autoa tai on voittanut monta kisaa putkeen ja mikäli tappaa kaikki muut vastustajat saa itse pirulta bonus rahaa. Peli voi myös loppua mikäli autosi tuhoutuu kisassa ja sinulla ei ole enää rahaa korjata autoasi. Rahaa voi lainata koronkiskurilta mutta mikäli ei maksa niitä ajoissa takaisin joutuu pelissä vararikkoon ja peli loppuu. Peli ei ole kauhean vaikea läpäistä helpoimmalla vaikeusasteella mutta vaikeammilla rupee olemaan jo vähän haastettakin. Peli on myös todella lyhyt ja sen läpäisee helposti yhdessä illassa.

Pelin grafiikka on suht yksinkertaista ylhäältäpäin kuvattua 2D-grafiikkaa. Grafiikka kuitenkin toimii vieläkin hyvin ja on mukavan värikästä. Ääniefektitkin ovat yksinkertaisia mutta sopivat hyvin peliin. Musiikkiakin soi taustalla ja se on ihan mukavan kuuloista, ei se mitenkään erityisesti mieleen jää mutta tuo mukavasti tunnelmaa taustalla.

Tämä peli on jo klassikko ja tulihan tätä pienenä jonkin verran tahkottua ja kun peli ei mikään kovin pitkäkään niin onhan tämä tullut jo muutaman kerran läpäistyä. Hyvästä pelistä kertoo sekin että aina silloin tällöin tähän tulee palattua uudestaan ja pelattua läpi, mukavaa yksinkertaista ajanvietettä. Peli ei ole enää myynnissä, paitsi ehkä jossain kirpputorilla tai nettihuutokaupassa, mutta shareware version saa imutettua edelleen Remedyn tai 3D Realmsin sivulta. Peli tarvitsee dosbox ohjelman toimiakseen uusilla koneilla

Hyvää
Autojen kehittäminen on hauskaa
Kisojen säälimätön meininki
Suomalaista tekoa
Tunnelma
Duke Nukem

Huonoa
Lyhyt


Pisteet 8/10

Ei kommentteja: