maanantai 12. toukokuuta 2008

Duke Nukem 3D


Korkataan tämä blogi sillä minulle kaikkein rakkaimmalla. Duke Nukem 3D:llä. Peli ei varmaan suuremmin selittely edes kaipaisi. Jos et tätä tiedä niin et tiedä kyllä tietokonepeleistä mitään. Pidemmittä puheitta itse asiaan.

Duke Nukem 3D (1996) on jatkoa Apogeen sivusta kuvatuille hyppelypeleillä Duke Nukem ja Duke Nukem 2. Tällä kertaa pelataankin Duken silmistä. Väkivaltaa ja rivouksia on mukana sen verran että ne aiheuttivat pienen kohunkin siihen aikaan. Huumoria on mukana erittäin paljon ja tämä tekee pelaamisesta nimenomaan viihdyttävää. Ei mitään otsarypyssä räiskimistä.

Peli alkaa siitä kun Duken lentokone ammutaan alas ja Duke putoaa talon katolle aseenaan pistooli ja tietenkin jalat joilla potkia (Dukelta onnistuu myös molemmilla jaloilla yhtä aikaa potkaiseminen!) Seikkailu voi alkaa. Tarkoituksena on pelastaa naiset avuruusmutanttien kynsistä. Tähän tehtävään Duke on kuin luotu. ”Nobody steals our chicks… and lives.” Pelissä on kolme episodia (ja sitten lisäosana vielä neljäs). Paikat vaihtelevat elokuvateatterista, vankilan ja avaruusasemien kautta huikeaan lopputaisteluun stadionille.

Vihulaisia on vastassa muutamia erilaisia, on polisiin puvuissa olevia sikoja, on mustekalan näköisiä örvelöitä, vihreitä pieniä limoja jotka tarrautuvat kasvoihin kiinni ja pari muuta. Välillä vastassa on myös väliloppareita joita saa räiskiä vähän normaalia enemmän.

Räiskintää varten asearsenaalia on mukavasti erilaisia joista tosin loppupään aseita ei kovin paljon tule käytettyä. On viholliset jäädyttävää tykkiä ja pienennyssädettä. Perinteinen pumppuhaulikko on silti eniten mieleeni. Putkipommeilla (jotka voi itse räjäyttää silloin kuin haluaa) tai singolla pystyy räjäyttämään myös seiniä jos niissä on säröjä. Tämä tuo mukavasti lisää vapauden tunnetta vaikka onkin ennalta määrättyä.

Moottori on ehkä hieman kankea mutta ihan toimiva. Hiiriohjaus ei oikein tahdo toimivan kovin hyvin tuossa alkuperäisessä tai ainakin muistan etten sitä käyttänyt kun lapsena tätä ensimmäistä kertaa pelasin. Se ei kyllä pelaamista haitannut. Eihän Doomissakaan sitä ollut. Pelissä on kuitenkin paljon korkeuseroja, hyppimistä, lentämistä, sukeltamista, räjähdyksiä ja kaikkea muuta mitä ei oltu siihen aikaan räiskintäpeleissä niin totuttu näkemään. Kenttäsuunnittelu onkin Duken parhaita puolia. Kentät ovat uskottavia eikä mitään tunnelissa etenemistä.

Äänimaailma on hyvä. Duke Nukemin laukomat onelinerit saavat hymyn huulille joka kerta. Evil Deadistä keksitty ”Groovy” tuli minulle tutuksi juuri Duke Nukemista. Musiikki on myös toimivaa. Alkutunnari on ehkä paras pelitunnari ikinä.

Viittauksia Dukesta löytyy niin elokuvamaailmaan (Indiana Jones luolassa kuolleena piikin lävistämänä) kuin pelimaailmaan (Doom kuolleena). Juuri nämä pienet hauskat yksityiskohdat nostavat Duke Nukemin niin loistavaksi peliksi. Aina löytyy jotain uutta (ei tosin enää kun peli on niin monta kertaa tahkottu läpi).

Peliin löytyy myös paljon fanien tekemiä kenttiä ja muuta sälää. Dukeen onkin helppo tehdä itse kenttiä kun vähän opettelee Build-ohjelman käyttöä. Itsekin olen muutaman tehnyt, ikävä kyllä olen kadottanut ne.

Nykyään peliä on aika vähän syönyt mutta tähänkin on ratkaisu. Pelistä on tehty High Resolution Pack (vieressä oleva kuva on siitä) joka päivittää pelin sellaiseksi että nykykoneillakin jaksaa tätä pelata Duke Nukem Foreveriä odotellessa (jota on saatu odottaa ja saadaan varmaan vieläkin pitkään odottaa).

Ei Duke Nukem 3D:n ylistämiseen edes riitä sanoja. Jos minulta kysytään niin tämä on kyllä kaikkien aikojen paras tietokonepeli. Ehdottomasti. "Shake it, baby!"

Plussaa:
Kentät
Huumori
Asenne

Miinusta:
Avaruuskentät vähän liian samanlaisia.

Pisteet 10/10



Thundercatin lyhyt arvio:
Ei tarvitse kuin sanoa sana Duke Nukem niin tulee hymy huulille. On tämä sen verran loistava peli. Vaikka tekniikka on jo vanhanaikaista tässä pelissä niin kyllä tämä silti pieksee kaikenmaailman Halot ja Call of dutyt mennen tullen. Kopioitsioita on ollut monia joista menestynein on Serious Sam, sekin on ihan ok peli mutta edelleenkään ei ole toista samanlaista tai yhtä hyvää räiskintäpeliä ilmestynyt. Listataanpa joitain asioita minkä takia Duke on kuningas. Duke Nukem on hahmona loistava, musiikki huippua, kentät on nerokkaasti suunniteltu, hienot hirviöt, stripparit, Siinä oli nyt muutamia juttuja. Mutta mitkään sanat eivät riitä vaan peliä pitää yksinkertaisesti kokeilla. Toivotaan että Duke Nukem Forever joskus ilmestyy ja ilmestyessään mullistaa räiskintäpelit kuten Duke Nukem 3D aikoinaan ilmestyessään Pisteet 10/10

1 kommentti:

Thundercat kirjoitti...

Aika hyvin toi Duken ääninäyttelijä imitoi simpsoni hahmoja. Hauska video :)