
Civilization on kuuluisan Sid Meierin vuonna 1991 suunnittelema peli. Sid Meier on ollut perustamassa Microprose pelifirmaa 1982 ja sen jälkeen hän yhdessä Jeff Briggsin (suunnitteli Civilization kolmosen) perusti Firaxiksen vuonna 1996. Sid Meierin tunnetuimpia pelejä ovat Pirates! (vanha ja uusi), Covert Action, Railroad Tycoon, Colonization, Sid Meier's Gettysburg, Alpha Centauri ja SimGolf. Ei siis mikään turha äijä.
Civilization on vuoropohjainen strategiapeli. Siinä on tarkoitus johtaa kansakuntaa vuodesta 4000 ekr vuoteen 2100 jkr. Kansakuntia on valittavina muutamia (esim. Rooma, Saksa, Englanti, Ranska, Venäjä, Yhdysvallat, Zulut, Mongolit, Kiina, Asteekit) Se millä kansakunnalla pelaa ei vaikuta peliin. Alussa pelaajalla on vain uudisasukas yksikkö, jolla perustetaan kaupunki. Kaupunki saa ympäristön maastosta riippuen asukasluvusta ruokaa, materiaalia ja rahaa. Ruokaa tarvitaan kaupunkilaisten elämiseen ja kaupungin kasvamiseen, jollei kaupunki tuota ylimääräistä ruokaa niin se ei pysty kasvamaan. Materiaalia tarvitaan rakentamiseen ja yksikköjen ylläpitämiseen ja rahaa käytetään tieteeseen, kansan tyytyväisenä pitämiseen, rakennusten ylläpitämiseen ja loput tulevat pelaajalle käteiseksi. Kaupunkiin voi rakentee erilaisia rakennuksia ja yksiköitä. Rakennuksia ovat esim. viljavarasto, parakit, temppeli, tori, kirjasto, pankki, yliopisto, muuri, kirkko, colosseumi, tehdas, ydinvoimala ja vaikka mitä. Rakennuksista saa boonuksia kaupunkiin. Esim. kirjaston rakentaminen lisää tiedepisteiden saamista kaupungista, torista saa lisää rahaa, muuri auttaa puolustamiseen. Erilaisia yksiköitä on monia ja karkeasti ne jakaantuvat siviiliyksiköihin (uudisasukas, diplomaatti, karavaani), puolustusyksiköihin (keihäsmies, musketööri, kiväärimies), hyökkäysyksiköihin (miekkamies, ritari, kanuuna, tankki), laivoihin (fregatti, kuljetusalus, sotalaiva, sukellusvene, lentotukialus), lentokoneisiin (hävittäjä ja pommikone) ja ydinpommiin. Kaupunkiin pitää rakentaa yksiköitä puolustamaan sitä vihollisia ja barbaareja vastaan. Yksiköillä myös tutkitaan maastoa, joka on aluksi pimeän peitossa. Kun kaupunki on kasvanut niin pitää laajentua ja se tapahtuu rakentemalla uudisasukkaan, jolla voidaan sitten perustaa uusi kaupunki. Uudisasukkaalla myös muokataan maastoa. Tasaiselle maalle rakennetaan kastelukanavia lisäämään ruuan tuotantoa, teitä lisäämään rahan määrää ja helpottamaan liikkumista, mäkiin ja vuoriin rakennetaan kaivoksia, metsiä voidaan kaataa saadakseen lisää peltoa tai sitten niitä voidaan käyttää materiaalin tuotantoon, soita kuivataan saadakseen lisää peltoa, rautateitä rakennetaan liikkumisen nopeuttamiseksi ja saasteita voidaan siivota uudisasukkaalla.

Kaupungeissa voi rakentaa myös ihmeitä. Ihmeet ovat rakennuksia, joita ei voida rakentaa kuin yhteen kaupunkiin pelissä. Esim. jos Roomalaiset rakentavat Pyramidit niin kukaan muu kansakunta ei voi rakentaa niitä. Ihmeitä ovat Pyramidin lisäksi esim. Kiinan muuri, Oraakkeli, Babylonin riippuvat puutarhat, Michelangelon katerdaali, Shakesperen teatteri, Kopernikuksen opservatorio, Manhattanin projekti, Apollo ohjelma. Ihmeistä saatavat edut ovat hurjan hyviä. Esim. niistä voi saada jonkun rakennuksen kaikkiin kaupunkeihin, vähentää tyytymättömyyttä, lisää tiedettä jne. Manhattanin projektin rakentamalla kaikki kansakunnat voivat rakentaa ydinpommeja, Apollo ohjelman rakentamalla taas kaikki kansakunnat voivat alkaa rakentamaan avaruusalusta.
Pelissä tiedemiehet keksivät uusia keksintöjä joiden myötä pystyy rakentamaan uusia rakennuksia, yksiköitä ja ihmeitä. Esim. pronssin keksimällä pystyy rakentamaan keihäsmiehiä, lentämisen keksimällä lentokoneita, auton keksimällä panssarivaunuja, mangnetismin keksimällä frekatin. Keksittävää on vino pino. Jos sattuu jäämään jälkeen muiden kansakuntien keksimisvauhdista niin pelaaminen muuttuu vaikeaksi.

Peli on mahdollista voittaa parilla tavalla. Ensimmäinen on se, että valloittaa kaikki muut valtakunnat ja jää ainoaksi valtakunnaksi maapallolla. Toinen tapa on se, että rakentaa ensimmäisenä avaruusaluksen ja onnistuu lähettämään sen ehjänä Alpha Centauriin. Ensimmäinen on siis sopii sotaisampaan taktiikkaan ja toinen rauhallisempaan.
Itsellä kun pelasin tätä ennen tätä kirjoitusta. Pelasin Roomalla. Tutkittuani ympäristöäni niin huomasin, että asuin yhdessä kiinalaisten ja englantilaisten kanssa keskikokoisella saarella. Rakensin toisen kaupunkini pienelle kannakselle, joka jakoi saaren. Englantilaiset sitten rauhanomaisesti piirittivät sen ja siten saaren itäpuoli jäi niille ja minä ja kiinalaiset olimme länsipuolella. No rakensin siinä sitten muutaman kaupungin mutta tila alkoi käydä ahtaaksi niin rakensin muutamia katapultteja ja kävin valtaamaan Pekingiä ja lopulta se kaatui. Siinä sitten asutin sen länsipuolen saaresta ja kokosin joukkoja ja kävin sitten englantilaisten kimppuun. Pienen sodan jälkeen hekin kaatuivat ja koko saari oli minun. Silloin päätin keskittyä rauhallisempaan eloon ja vaihdon hallintomuodoksi tasavallan. Mutta naapurisaarilla asuvat asteekit ja mongolit eivät jättäneet minua rauhaan vaan lähettivät pieniä joukkoja kimppuuni ja onnistuivat valtaamaan pari kaupunkiakin lopulta sain häädettyä ne saareltani. Tällaista pientä nahistelua kului pitkän aikaa. Lopulta kun oli tultu nykyaikaan rakensin itselleni ydinpommin ja räjäytin sillä asteekkien pääkaupunkin ja hyökkäsin heidän kimppuunsa ja siihen he sitten kaatuivatkin. No kun olin tuhonnut asteekit niin päätin hyökätä mongolien pääkaupuunkin ja valtasinkin sen, jonka jälkeen solmin rauhan heidän kanssansa. Hyvin rauhoittuivat he siihen. Lopuksi sain rakennettua itselleni avaruusaluksen ja pääsin Alpha Centauriin.
Nykyään pelin grafiikka on vanhaa mutta suhtkoht selkeää. Äänet ovat surkeaa piipitystä. Hieno lisä niissä on kun juttelee toisten valtakuntien kanssa niin soi muille maille tyypillinen musiikki. Pelattavuus on edelleenkin hyvää ja maaginen vielä yksi kierros -fiilis on tallella. Peliä pelatassa jäi kaipaamaan jatko-osissa olevia uudistuksia kuten yksikköjen energia, rajat, mineraalit, työläinen ja monia muita. Muutama bugigin pelissä oli, jos laittoi yksikön kulkemaan rautatietä pidemmän matkan niin se laski rautatien tieksi mutta jos sitä itse kuljetti ruutu ruudulta niin se kulki rautatienä.
Pelillähän on siis tehty jo kolme jatko-osaa Civilization II (1996), Civilization III (2001) ja Civilization IV (2005). Ja periaattellinen jatko-osa Alpha Centauri (1999), joka kertoo siitä kun avaruusalus saapuu Alpha Centauriin. Itse omistan kaikki muut paitsi Civilization nelosen kun ei se koneella pyöri. Kolmonen on itseasiassa ainoa peli, jonka olen täysihintaisena ostanut. Osa osalta peliin on tullut kaikkea pientä mukaan, joka on parantanut peliä niin ettei ole aikaisempia osia enää jaksanut pelata. Nelostakin sanotaan sarjan parhaaksi. Mutta kaikki hyvä oli jo mukana tässä ensimmäisessä osassa. Silloin aikoinaan tätä tulikin pelattua monta monta tuntia.
Hyvää:
Idea
Pelattavuus
Monipuolisuus
Huonoa:
Äänet
Bugit
Jatko-osat ovat parempia
Ei tälle pysty arvosanaa antamaan.
Thundercatin lyhyt arvio pelistä
Tätä peliä ensimmäisenä itsekin pelasin Civilization peleistä. Olin kylläkin niin nuori että silloin että en oikein ymmärtänyt peliä. Hieman myöhemmin kuitenkin kokeilin uudestaan ja huomasin että kyseessähän on todella hyvä ja koukuttava peli. On mielenkiintoista yrittää kehittää omaa kansaansa mahdollisimman hyväksi ja yrittää pysyä kehittyneempänä kuin naapuri maat. Taisteluita yritän itse yleensä välttää mutta monesti sitä joutuu taistelemaan että pystyy laajenemaan ja kehittymään, lisäksi ärsyttävimmät maat tulee yleensä nirhattua. Civilization 4:sta on viimeksi tullut pelattua ja täytyy kyllä sanoa että onhan se tähän asti paras osa, mutta tämä ykkönen on tietysti klassisin. Eihän tätä enää nelosen jälkeen varmaan kauheasti jaksa pelata mutta hyvä peli on kuitenkin kyseessä vaikka onkin jo aika vanha. Pisteitä voisin antaa 8/10 tälle osalle ja vain siksi että jatko-osat tekevät kaiken paremmin. Jos tämä olisi ainoa osa niin silloin antaisin 10/10. Nyt tekee mieli asentaa Civilization 4 koneelle :)
5 kommenttia:
Tehään ainakin tällä blogilla näin että yksi arvostelee kunnolla jonkun pelin ja loput sitten liittää loppuun oman lyhyen arvionsa pelistä ja jos ei ole pelannut arvosteltavaa peliä niin laittaa sitten vaikka mietteet pelistä ja kertoo aikooko arvostelun luettua pelata kyseistä peliä jossain vaiheessa
Seikkailupelit blogilla voi aloittaa tällaisen tavan jos halutaan
Hyvä idea. Tulee vähän muutakin näkökulmaa. Tuli muuten tuota Civilizationia pelattua innostuttua taas pelailemaan Civ kolmosta. Onneks ei ole vielä kokeillut nelosta niin pystyy tuota pelaamaan.
Jep :) joo eipä ole tullut civ 3:seen nelosen jälkeen koskettua niin kannattaa varmaan pelata vain sitä kolmosta niin kauan kunnes saa sellasen koneen että pystyy nelosta pelaamaan :) Laittakaa vain tuolla seikkailupelit blogillakin sitten omia arvioita peleihin mitä oon arvostellu. Ite laitoinkin jo sun police questiin ja kohta oon Villen Hugo peliin laittanut lyhyet arvioni.
Lähetä kommentti